Skip to main content
NYHETER

Sugen på Norton twin till bra pris?

Sugen på en Norton twin i de lägre prisklasserna? Då ska du kolla efter en Model 7, en modell som fyller 70 år i år. De är inte vanliga men heller inte omöjliga att hitta. 

Model 7 är Nortons första twin om vi undantar de maskiner som James Norton erbjöd strax efter verksamhetens start. Exempel på sådana ”twinnar” är den maskin med vilken Rem Fowler vann med på det klassiska Isle of Man-loppet 1907. Den var försedd med Peugeotmotor. En annan är de enstaka maskiner som försetts med belgiska Moto Rêve V-twin motorer.

Åter till Model 7. Modellen lanserades sent 1948 på mc-mässan i London och började säljas 1949. Först hade den stelbensram, men 1951/1952 fick modellen plungerfjädring. Den hamnade ändå i skuggan av en annan 500-kubikare som lanserats året innan, nämligen Model 88 som var försedd med Featherbed Wideline-ram vilket gjorde den mer populär än Model 7. 

Model 7 är relativt ovanlig. Trots att det är en trevlig maskin är den än idag inte lika eftertraktad som de twinnar som har Featherbed.  Model 7 försvann 1956.

Model 7 ska inte förväxlas med Model 77 (1956-1958) som med en snudd på identisk ram som Model 7, lanserades som sidvagnsdragare, eftersom fabriken trodde att de som körde ”trehjuligt”, inte gillade Featherbed. En annan detalj som skiljer 7 och 77 åt, är oljetanken som är helt annan på 77:an. 77:an är i stort sett omöjlig att hitta så förväxling är ändå inte sannolik.