Skip to main content
NYHETER

The Rugged Road

Sugen på det stora äventyret efter Sydafrika-frestelsen här för någon vecka sedan (se 15 april)? Då kan denna bok säkert inspirera; The Rugged Road av Theresa Wallach.

Att Afrika varit extra lockande för många äventyrare på motorcykel det vet vi. Att det också har haft sina risker de senaste åren, vet vi också. Det mindre vanliga är att äventyrarna är två tekniskt kompetenta kvinnor, Theresa Wallach och Florence Blenkiron, båda med ”the ton” på Brooklands bakom sig! Därtill att äventyret genomfördes år 1935!

På en Panther M100 med förstärkt webbgaffel samt utrustad med sidvagn och släp, tog sig paret ner från London till Cap Town i Sydafrika. Året efter gav Theresa Wallach ut The Rugged Road, en bok som för några år sedan kom i nyupplaga på Panther Publishing.

Den mycket läsvärda boken innehåller ofattbara strapatser och så många episoder med intressanta interkulturella möten, att resan framstår som en av de verkligt stora bedrifterna i genren. Att utan kompass på den tiden korsa såväl Saharas öken, slita sig genom väglös djungel- och savann-terräng och framgångsrikt lyckas förhandla sig vidare vid Främlingslegionens vägtullar, är inte något många skulle klara ens idag. Dessutom att ”överleva” trasig vevstake i Agadiz, lyckas lösa detta och andra tekniska svårigheterna som uppstår under vägen, är stort.

Theresa Wallach finns inskriven hos AMA Motorcycle Hall of Fame. Kolla gärna också på youtube.com, där finns intressanta klipp.

Nyutgivning via Panther Publishing, 174 sidor, 48 bilder och illustrationer. Pris cirka 15 pund.
(Ytterligare intressanta mc-reseskildringar kommer under våren.)