Skip to main content
NYHETER

Rocket tre slår prisrekord

Förra året firade Commando-modellen femtio är. I år är det flera, med Commandon ”konkurrerande” maskiner, som gör det. Firar femtio, alltså. Det har vi konstaterat i ett tidigare inlägg.
En av dem är BSA:s Rocket 3 som idag slår alla tidigare prisrekord i engelska säljannonser, 20 000 pund. I svenska kronor, 245 000! Dyker en Rocket 3 idag upp på Blocket är ett realistiskt pris visserligen lägre än i England, men de få exemplar som finns här i landet verkar ägarna med rätta hålla i hårt.
Tidigare låg visserligen denna BSA-modell i Sverige prismässigt bättre till än Triumphs motsvarande, men tripplarna hade ganska dåligt rykte och var inte speciellt eftertraktade. Det är inte länge sedan en välskött Bonneville på Blocket kostade mer än en motsvarande Trident. Sedan några år är rollerna definitivt ombytta.
I Sverige finns ett drygt femtiotal Rocket 3 registrerade. Åtta av dem är införda första gången under 90-talet vilket innebär nyimport, troligen från USA. Resten, ungefär 45 stycken, är alltså svensksålda. Tretton av dem såldes under 1969 och kan alltså definitivt fira femtio år i år. Flera har till och med registreringsdatum första januari 1969.
I Sverige såldes modellen enbart i två versioner, dels Mk1, dels Mk2. Utöver dessa tillverkades ytterligare två versioner, samtliga varianter av Mk2:or, se bilderna. De tillverkades dock enbart för amerikanska marknaden och har en rund och mindre bensintank, oftast kromad. En av versionerna har vit ram.
En kuriositet värd att nämna är de olika färgsättningarna. De absolut flesta såldes röda, men det finns även såväl blå som gröna exemplar! Den senare nyansen gällde italienska marknaden och är mycket ovanliga.

Totalt tillverkades 27,480 tripplar. Av dem var 5,897 Rocket treor.
Grattis, grattis, på femtionde modell-året!