Skip to main content
NYHETER

Skruvproblem?

Små skruvar eller bultar kan ibland sitta så fast att de går av när man försöker skruva ur dem. Besviken står man med huvudet avdraget och resten fastsatt i godset. Ett verktyg att använda för att få ur det som sitter fast har traditionellt varit en så kallad ”grispitt”. Men att använda en ”grispitt” är lite omständligt och fungerar oftast om det kvarvarande inte sitter fast alltför hårt. Ett bättre sätt är att ”gnista” bort det som sitter fast.
En gnistmaskin påminner om en vanlig borrmaskin, se bilden där en liten lättviktar-cylinder just ska gnistas för att få ur en liten avdragen skruv som sitter vid utblåset och där ska hålla fast ett avgasrör.

Gnistmaskin

Principen är att man via en borr som består av elektroder som kortsluts och därmed skapar blixtsnabba gnistor med en temperatur runt 13 000 grader Celsius. Gnistorna slår sönder det man ”borrar” i, det vill säga i fallet på bilden, den fast- och sönderdragna bulten som är en av två som ska hålla avgasröret.
Maskinen som gör jobbet är en gnistmaskin och sådana finns ofta på mekaniska verkstäder. Efter cirka tio minuter var jobbet på bilden klart och cylindern hade ett fint hål med isatt helicoil-gäng.