Skip to main content
årsmöte 2022NYHETER

Rapport från årsmötet i Katrineholm 2022. Klubben fyller 40 år!

Rapport från årsmötet i Karineholm

Lördagsmorgonen den 18 juni startade med mörka moln och blöt asfalt. Inte kul då den svarte riddaren var nypolerad. Avfärd vid nio-tiden från Västerås och Preem macken vid korsningen Österleden och gamla E 18 tillsammans med Torsten Eriksson från samma stad. Torsten på en touringbetonad Honda och jag på min svarta Norton 750 Commando Roadster från 1971. SMHI hade lovat uppehåll och det visade sig stämma för när vi stannade till för lite kaffe vid Hjälmaresund började solen skymta till mellan de grå molntapparna.

Idag blir fikastoppen ofta i form av nostalgistunder och det blev det idag också för det är omkring 45 år sedan Torsten och jag sist åkte mc tillsammans på 70-talet. Då var fikastunderna ett Forum för utvärdering av spättor, bågar, träffar och så förstås ett evigt smädande över andras tillkortakommanden. Nu sker samtalstonen i en mer ödmjuk och förlåtande form ofta då krämpor och ålderstecken kommer på tal.

Förra gången, förra året, på väg till årsmötet kom jag inte längre på min gula Roadster 74: a. Den vägrade att starta när det var dags att fortsätta, den ville inte ens nysa till lite. Det hjälpte inte ens med att försöka rullstarta i nerförsbacken mot Hjälmarens vatten. Då fick den nesliga ankomsten till Djulö Camping ske i Micke Ridderstads fullutrustade racingbuss. Tack än en gång Micke!

Nåväl, det var ju rapport om 40-års jubileet och dess årsmöte det här skulle handla om och den här gången kunde jag stolt rulla in på arenan för egen maskin. Solen skiner och jag möts av Janne Hedkvist som vill betala kontant för kvällens middag. Det är bara att rusta av och sätta på sig kortbyxorna och gå runt och hälsa. Klas och fru Kristina dukar upp för grillunch och några nya medlemmar från Fredrikstad, Norge, Hårvard och Tom försöker få eld på grillen. Någon kvick (svensk medlem) påpekar att det är nog bäst att tömma ur vattnet först som samlats i det halva bensinfatet över natten. Se där, det häcklas och smädas än idag. vad härligt! Norrmännen verkar inte ta illa upp och har lätt till skratt och de får många nyfikna frågor både om högfjällstälten de satt upp utanför våra campingstugor och deras hojar.

Dags för grillunch.
Ljugarbänken.
Nu har äntligen Håvard och Tom våra nyaste medlemmar från Fredrikstad, Norge fått fart på grillen.
Jarl Axelsson, Bertil Strandberg, Torsten Vesterlund och Anders Planefeldt diskuterar.
Norton, Norton och bara Norton. Vad vore en kväll på slottet utan …

Timmarna rusar iväg och det är dags att ta plats för årsmötesförhandlingarna på den taktäckta dansbanan vid entrén till campingen. Klas slår klubban i bordet och förklarar mötet öppnat. Ljudnivån sjunker betydligt från de 40-talet deltagarna som samlats och mötet kan börja.

Punkterna på dagordningen betas av i snabb takt och kan sammanfattas med att:
medlemsavgiften höjs med 50 kr till 250 kr för medlemmar skrivna i Sverige och 350 kr för medlemmar skrivna utrikes. Höjningen kan motiveras med kraftigt höjda porton för utskick av tidningen och övriga generella kostnadsökningar som drabbats klubben under senare år.
förra årets beslut om avgiftsfrihet för medlemmar över 80 år rivs upp. Det blev för krångligt att administrera och snart är vi alla över åttio år och då får vi inte in några pengar alls.
Anders Planefeldt informerade om den internationella Norton-träffen i Degeberga 9-14 augusti 2023 som klubben står som värd för. Anders skickade runt en förfrågan om intresse för att hjälpa till på träffen under en eller flera dagar. Vi kommer att behöva vara bemannade med ca 15 personer varje dag under träfftiden.

Protokollet i sin helhet och övriga dokument kan du hitta på vår Hemsida på nätet.
https://www.nortonsweden.se under Om klubben och årsmötet 2022.

Dagen var inte över med detta. På kvällen skulle det hållas en jubileumsmiddag på Djulö Herrgård.
32 personer hade föranmält sig till begivenheten. Conny Östlund som var från trakten tog kommandot och ledde truppen efter strandlinjen som en erfaren hemvärnschef ända fram till målet för kvällen. Ja, det var inte långt att gå men vi fick också lite guidning på köpet för Conny berättade att byggnaderna vi gick förbi tillhörde Katrineholms Kanotklubb och att där hade guldmedaljörerna i kanot (K-2 500m) Susanne Gunnarsson och Agneta Andersson från OS i Atlanta 1996 tränat. En som inte lyssnade här var Janne Hedkvist från Krylbo som t.o.m. deklarerat på sin Norton Atlas att han inte lyssnar på Sportradion. Ja, tänk vad han kommer att missa mycket.

Peter Sjöholm tog cykeln, Bertil Strandberg, Johnny Andersson skymtar bakom Bertil och Anders Planefeldt till höger.
Klubben fyller 40 år! Ett stort och härligt gäng firar med jubileumsmiddag på Djulö Herrgård lördagen den 18 juni kl. 19:00.

Ordförande Klas Wejle hälsade alla välkomna till bords och påminde oss om att just denna dag fyller klubben 40 år. Ann-Christine Ericsson höll ett kort men tacksamt tal där hon framförde sitt tack till alla som varit med och utvecklat klubben till vad den är idag. Staffan och Ann-Christine var ju initiativtagarna till klubben då 1982 och fick båda medlemsnummer 1. Staffan kunde inte vara med denna kväll men sonen Anders var med och pratade mc med många av träffens deltagare. Några andra som var med 1982 och även ikväll var Toni Eklund, Jan-Erik ”Janne” Johansson och Lasse Larsson.

Jan-Erik ”Janne” Johansson, Anne Christine Ericsson och Toni Eklund var med i Långasjö redan på första mötet 12 juni 1982.
Till bords med den vackra Djulösjön som utsikt.

Den fina men lite kylslagna kvällen vid Djulösjöns kant avslutades med kaffe och ”Ryttarkaka” och efter det började sällskapet att bryta upp och röra sig mot campingen för att smälta en händelserik dag.

Text: Toni Eklund

Foton: Lasse Camenius, Toni Eklund och Anders Ericsson.