Skip to main content
NYHETER

Percy Tait död

Percy Tait, en av Storbritanniens verkligt stora racerförare, dog för några dagar sedan, 90 år gammal. 

För oss mc-intresserade är Percy Tait intimt sammanknippad med dels hans bedrifter på racerbanorna under storhetstiden sent 60-tal samt 70-talets början, men också som en duktig testförare som anlitades av flera stora mc-märken för att utveckla olika mc-modeller. Ett exempel på det förra är hans insatser för Triumphfabriken på olika internationella banor. Exempel på det senare är hans arbete för Yamahafabriken när man därifrån sökte hjälp med att förbättra ramen på tvåcylindriga XS 650. Han hade också stor betydelse för Suzukis arbete med den 500-maskin fabriken tog fram för Barry Sheene.

Tait växte upp på en lantgård, lämpligt nog nära Meriden där triumphfabriken låg, och anställdes hos Triumph som 21-åring. Först som arbetare vid löpande bandet, därefter som assistent på utvecklingsavdelningen där han snabbt uppmuntrades att på allvar börja med racing. Tait togs efter en tid in under Dough Heles chefsskap och arbetade då med att förbättra ramar samtidigt som han tjänstgjorde som testförare. Det senare innebar att han körde testcyklar minst 150 mil per vecka samtidigt som han hemmavid hade arbete på sin lantgård.
På kort tid avancerade Tait som tävlingsförare och blev en av fabrikens främsta. Hans karriär avslutades vid kraschen av en Trident 750 vid 1976 års TT. Maskinen var en av de tre ”Slippery Sam”-Tridenter som Tait utvecklat tillsammans med bland annat Douge Hele. Bakom sig hade han då många segrar på en rad olika maskiner, såväl brittiska som japanska. 
Tait fortsatte under flera år i motorbranschen men sadlade så småningom om till att arbeta med fåravel, något han också gjorde med stor framgång då hans djur tilldelades olika fina utmärkelser.

I senaste numret av klubbtidningen kan du se unika bilder från Sportmaskinloppet 1969 i Anderstorp, där Tait var en av förgrundsfigurerna.