Skip to main content
NYHETER

Commando R, snudd på okänd…

För femtio år sedan, 1969, introducerade Norton tre nya modeller. Först Model R och Sport och lite senare den storsäljaren Roadstern. De firar alltså alla tre femtio år i år!

Commando R

Första Commandon till Sverige kom ett år tidigare, våren 1968. De första sex maskinerna kom till generalagenten Rådhes motor lagom en vecka före midsommarfirandet. Maskinerna kallades kort och gott för Commando, inget mer. Namnet Fastback kom först senare när andra modeller introducerades.

Näst i raden är en av dem som just firat femtio, den relativt okända Model R. Den introducerades i mars 1969 i stort sett samtidigt med Model Sport. Model R tillverkades i några få månader och exporterades enbart till USA där den idag återfinns i mycket få exemplar.

Utrustad med högt styre, röd eller blå 8,5 liters glasfibertank som påminner om den inom kort anländande Roadstern, samma grå sidpanel (oavsett färg på tanken) som de ”första Fastback-maskinerna” samt de så kallade cigarrdämparna, avlöstes den lite senare av Roadstern. Grovt sett kan man beskriva R som en blandning av P11, Fastback och Roadster.

Skulle du till äventyrs hitta en R-maskin (du får leta i USA, för hit till Sverige letades sig ingen), köp den oavsett vad, för där har du chans till en mycket lönsam affär! Den är av naturliga skäl snudd på unik och eftertraktad, inte minst av samlare samt museer som vill visa Commandons alla modeller.

Om än kortlivad hälsar vi Model R ändå grattis, grattis till femtioårsfirandet!