Skip to main content
NYHETER

Nu är det BSA:s tur!

Vapensmedjan Birmingham Small Arms (BSA) startade tidigt på 1800-talet men slog igen 1972.

Då var man inte längre bara vapentillverkare utan även tillverkare av motorcyklar sedan början av 1900-talet. Hösten 2016 köptes rättigheterna till BSA av indiska Mahindra via dotterbolaget Classic Legends med löfte om att återlansera märket. Samtidigt köpte man namnet Jawa och presenterade året därefter flera intressanta maskiner. Dock inte i Europa.

Men nu är det dags. Med start i ”mitten av 2021” ska man börja tillverka motorcyklar med BSA-märket på tanken. Produktionen sker i England, men utveckling och så vidare sker utifrån koncept framtagna i Indien.

De första maskinerna kommer att ha traditionella motorer, medan man i slutet av året kommer lansera maskiner med el-motorer. Prisnivån kommer ligga ”i nivå med Triumphs Bonneville”.
Inga bilder har ännu publicerats på någon BSA-modell.

Mahindra är en stor och ekonomiskt stark koncern, men vi ”engelsk-nördar” har av erfarenhet lärt oss att ändå invänta med våra glädjerop så länge en tillverkare säger att de ”kommer att”

Kort och gott vi får se. Och kan konstatera att åtminstone Jawa återvänt till både Indien och några få europeiska länder, och då med några verkligt spännande modeller som lovar gott.