Skip to main content
NYHETER

Norton – och Internationella kvinnodagen 8 mars 2023

Beatrice Shilling

Fler kvinnor lämnar baksätet på motorcykeln för att istället åka solo. En för några år sedan genomförd undersökning visade att 19% av alla motorcyklar ägs av kvinnor, och om bara några år kommer en fjärdedel av alla motorcykelägare att vara kvinnor (Motorcycle Industry Council 2018). För att fira denna växande trend på internationella kvinnodagen vill vi dela historien om Beatrice Shilling: en Norton -racerförare, kvinnlig ingenjör, militärhjälte och innovativt geni. Beatrice Shilling föddes 1909, bara ett år efter att fröna från Internationella kvinnodagen planterades och sex år efter den brittiska suffragettrörelsen bildades. I en tid då kvinnor krävde jämställdhet skapade Shilling historia inom både motorcykelracing och inom STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Hon köpte sin första motorcykel vid bara 14-årsålder och lärde sig snabbt att skruva med den och trimma motorn till dess yttersta gräns. 1936 blev Shilling en av endast tre kvinnor som någonsin vann Gold Star vid Brooklands -banan och slutförde ett varv med en genomsnittlig hastighet på 106 km / h på hennes Norton M30 500cc. Det snabbaste någon någonsin uppnått på hennes tid.

Orädd för att följa sina drömmar i en mansdominerad industri studerade Shilling elektroteknik vid University of Manchester 1929. Hon fick sedan ett jobb inom publikationsavdelningen vid Royal Aircraft Establishment (RAE) 1936 och skrev manualer för flygmotorer. Snart började hon själv arbeta med flygmotorerna och befordrades till teknisk officer 1939, året då Storbritannien gick in i andra världskriget. Det var då Shilling blev ett väsentligt inslag i Storbritanniens försvar mot en förestående invasion … Rolls-Royce Merlin-motorn i de berömda RAF-jaktplanen, Spitfire och Hurricane, hade en dödlig bristfällighet. När piloterna behövde göra en brant dykning, kunde bränslet översvämma förgasaren, få den att misstända eller helt enkelt få motorn att dö. Shilling designade då en ”R.A.E. restrictor”, en bricka som monterades i bränsleledningen på motorn, för att minska flödet av bränsle just när piloten gjorde en brant dykning. Med hjälp av den kunskap hon fick av att experimentera med bränsleledningarna i hennes Norton-motor var Shillings innovation banbrytande. Piloterna sätter all sin tilltro till Shillings uppfinning och kallar den ”Miss Shillings orifice” fritt översatt Miss Shillings öppning. Beatrice Shilling tilldelades OBE 1947 för sitt arbete under andra världskriget och arbetade på RAE fram till hennes pensionering 1969.

Beatrice Shilling banade vägen för kvinnor att ta steget till två hjul. Hon utmanade könsfördomar genom att förkovra sig inom teknikområdet och hjälpa Storbritannien till militär framgång. Hennes prestationer visade hur viktiga kvinnor är för denna bransch. Idag och varje dag väljer vi att utmana ojämlikhet på arbetsplatsen och på banorna och fira kvinnors bidrag till STEM. Vi vill med denna artikel hedra arvet från Beatrice Shilling och alla kvinnor som fortsätter att göra skillnad.

Källa:  https://www.nortonmotorcycles.com/news/2021/03/08/iwd-2021/

Översättning: Toni Eklund