Skip to main content
NYHETER

Hänt på bögda!

En Facebook konversation väckte min nyfikenhet.
Krister Törnblom, Halmstad och Andreas Karlsson, Motala diskuterade en elektrisk nyhet. Först kom den elektroniska tändningen med Lucas RITA och Boyer. Den förstnämnda har jag egna erfarenheter av och RITA:n fungerade bra så länge den fick vara torr. Jag hade stora problem under regniga turer med överslag och ryckig gång som följd. Boyer låter jag vara osagt.
Nu har efterföljaren kommit. En kombinerad alternator och elektronisk tändning som monteras direkt på vevaxeln. Du kan t.o.m. skrota tändspolarna och själv välja emellan fyra tändkurvor. Jag lät fråga Krister om hans erfarenheter av systemet och han hade bara positiva omdömen att ge med bl.a. att systemet ger ett bättre grunddrag och att det drar mindre ström än ett vanligt elektroniskt tändsystem.
Det finns två system, ett som tillverkas i Spanien med det tjeckiska VAPE som grundkomponenter.

Krister Törnbloms system.

Det andra finns i England och tillverkas av företaget ELECTREX WORLD LTD. Den här firman tipsade Lennart ”rostfria” Andersson i Haraker om. Hemsidan för det förstnämnda företaget har legat nere en tid men vi får hoppas att det inte är för evigt. Prislappen ligger runt 300€

ELECTREX annons. Skärmdump.

Text Toni Eklund